2413123 - Blank error screen when connecting to Teradata in Lumira Desktop

Symptom

When trying to connect to Teradata using the "Query with SQL" option in Lumira desktop, you get a blank error

In addition, the log files for Lumira desktop will contain the error:

com.sap.hilo.datasource.freehandsql.internal.FreeHandSQLCnxSrv||
java.lang.ExceptionInInitializerError
 at com.teradata.jdbc.jdbc.GenericTeraEncrypt.getGSSM(GenericTeraEncrypt.java:577)
 at com.teradata.jdbc.jdbc.GenericTeraEncrypt.<init>(GenericTeraEncrypt.java:116)
 at com.teradata.jdbc.jdbc.GenericTeradataConnection.<init>(GenericTeradataConnection.java:103)
 at com.teradata.jdbc.jdbc_4.TDSession.<init>(TDSession.java:185)
 at com.teradata.jdbc.jdk6.JDK6_SQL_Connection.<init>(JDK6_SQL_Connection.java:36)
 at com.teradata.jdbc.jdk6.JDK6ConnectionFactory.constructSQLConnection(JDK6ConnectionFactory.java:25)
 at com.teradata.jdbc.jdbc.ConnectionFactory.createConnection(ConnectionFactory.java:179)
 at com.teradata.jdbc.jdbc.ConnectionFactory.createConnection(ConnectionFactory.java:169)
 at com.teradata.jdbc.TeraDriver.doConnect(TeraDriver.java:235)
 at com.teradata.jdbc.TeraDriver.connect(TeraDriver.java:161)
 at java.sql.DriverManager.getConnection(DriverManager.java:571)
 at java.sql.DriverManager.getConnection(DriverManager.java:187)
 at com.sap.connectivity.cs.java.drivers.jdbc.wrapper.JDBCWrapper.getConnection(JDBCWrapper.java:86)
 at com.sap.connectivity.cs.java.drivers.jdbc.JDBCDriver.createJavaJDBCConnection(JDBCDriver.java:1270)
 at com.sap.connectivity.cs.java.drivers.jdbc.JDBCDriver.createCSJDBCConnection(JDBCDriver.java:1206)
 at com.sap.connectivity.cs.java.drivers.jdbc.JDBCDriver.createConnection(JDBCDriver.java:1167)
 at com.sap.connectivity.cs.java.drivers.jdbc.JDBCDriver.connect(JDBCDriver.java:1392)
 at com.sap.connectivity.cs.java.JAVAGenericJob.<init>(JAVAGenericJob.java:71)
 at com.sap.connectivity.cs.java.JAVAJob.<init>(JAVAJob.java:32)
 at com.sap.connectivity.cs.java.JAVAOpenJob.<init>(JAVAOpenJob.java:39)
 at com.sap.connectivity.cs.java.JAVARDBMSJob.<init>(JAVARDBMSJob.java:36)
 at com.sap.connectivity.cs.java.JAVARepositoryJob.<init>(JAVARepositoryJob.java:38)
 at com.sap.connectivity.cs.java.RepositoryJob.<init>(RepositoryJob.java:59)
 at com.sap.connectivity.cs.java.ConnectionServer.getJob(ConnectionServer.java:400)
 at com.sap.connectivity.cs.core.ConnectionServer.CreateJob(ConnectionServer.java:74)
 at com.sap.connectivity.cs.core.ConnectionServer.CreateJob(ConnectionServer.java:121)
 at com.sap.connectivity.cs.core.ConnectionManager.TestConnection(ConnectionManager.java:155)
 at com.sap.connectivity.cs.api.trace.ConnectionManagerLogger.TestConnection(ConnectionManagerLogger.java:596)
 at com.sap.hilo.datasource.freehandsql.internal.FreeHandSQLCnxSrv.testConnection(FreeHandSQLCnxSrv.java:454)
 at com.sap.hilo.desktop.datasource.v2.freehandsql.services.CatalogService.execute(CatalogService.java:144)
 at com.sap.hilo.desktop.h5v2.common.service.BaseService.execute(BaseService.java:33)
 at com.sap.hilo.desktop.embeddedserver.httpservice.HTTPAdapter.execute(HTTPAdapter.java:89)
 at com.sap.hilo.desktop.embeddedserver.DispatcherServlet.handleRequest(DispatcherServlet.java:107)
 at com.sap.hilo.desktop.embeddedserver.DispatcherServlet.doPost(DispatcherServlet.java:87)
 at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:755)
 at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:848)
 at org.eclipse.jetty.servlet.ServletHolder.handle(ServletHolder.java:598)
 at org.eclipse.jetty.servlet.ServletHandler$CachedChain.doFilter(ServletHandler.java:1367)
 at com.sap.hilo.desktop.embeddedserver.JsonPaddingFilter.doFilter(JsonPaddingFilter.java:80)
 at org.eclipse.jetty.servlet.ServletHandler$CachedChain.doFilter(ServletHandler.java:1338)
 at com.sap.hilo.desktop.embeddedserver.configurator.internal.SecurityFilter.doFilter(SecurityFilter.java:59)
 at org.eclipse.jetty.servlet.ServletHandler$CachedChain.doFilter(ServletHandler.java:1338)
 at org.eclipse.jetty.servlet.ServletHandler.doHandle(ServletHandler.java:484)
 at org.eclipse.jetty.server.session.SessionHandler.doHandle(SessionHandler.java:231)
 at org.eclipse.jetty.server.handler.ContextHandler.doHandle(ContextHandler.java:1065)
 at org.eclipse.jetty.servlet.ServletHandler.doScope(ServletHandler.java:413)
 at org.eclipse.jetty.server.session.SessionHandler.doScope(SessionHandler.java:192)
 at org.eclipse.jetty.server.handler.ContextHandler.doScope(ContextHandler.java:999)
 at org.eclipse.jetty.server.handler.ScopedHandler.handle(ScopedHandler.java:117)
 at org.eclipse.jetty.server.handler.HandlerWrapper.handle(HandlerWrapper.java:111)
 at org.eclipse.jetty.server.Server.handle(Server.java:350)
 at org.eclipse.jetty.server.AbstractHttpConnection.handleRequest(AbstractHttpConnection.java:454)
 at org.eclipse.jetty.server.AbstractHttpConnection.content(AbstractHttpConnection.java:900)
 at org.eclipse.jetty.server.AbstractHttpConnection$RequestHandler.content(AbstractHttpConnection.java:954)
 at org.eclipse.jetty.http.HttpParser.parseNext(HttpParser.java:851)
 at org.eclipse.jetty.http.HttpParser.parseAvailable(HttpParser.java:235)
 at org.eclipse.jetty.server.AsyncHttpConnection.handle(AsyncHttpConnection.java:77)
 at org.eclipse.jetty.io.nio.SelectChannelEndPoint.handle(SelectChannelEndPoint.java:606)
 at org.eclipse.jetty.io.nio.SelectChannelEndPoint$1.run(SelectChannelEndPoint.java:46)
 at org.eclipse.jetty.util.thread.QueuedThreadPool.runJob(QueuedThreadPool.java:603)
 at org.eclipse.jetty.util.thread.QueuedThreadPool$3.run(QueuedThreadPool.java:538)
 at java.lang.Thread.run(Thread.java:812)
Caused by: java.lang.NullPointerException
 at com.teradata.tdgss.jtdgss.TdgssConfigApi.GetMechanisms(Unknown Source)
 at com.teradata.tdgss.jtdgss.TdgssManager.<init>(Unknown Source)
 at com.teradata.tdgss.jtdgss.TdgssManager.<clinit>(Unknown Source)

Environment

• Lumira Desktop 1.31.x
  • Teradata 15

Cause

This issue occurs if only a single jar file "terajdbc4.jar" is selected when installing the Teradata drivers.   Teradata requires both terajdbc4.jar and tdgssconfig.jar to be selected to work.

Resolution

To resolve this issue, do the following:

1. Launch Lumira Desktop
  2. Go to File->Preferences
  3. Click on SQL Drivers
  4. Select the Teradata driver and click on "Uninstall Drivers"
  5. Restart Lumira
  6. Go to File->Preferences
  7. Click on SQL Drivers
  8. Select the Teradata driver and click on "Install Drivers"
  9. Make sure to multi-select (Hold down the ctrl key) both the terajdbc4.jar and tdgssconfig.jar jar files.

Keywords

teradata blank connection error sql tdgssconfig.jar terajdbc4.jar terajdbc4 tdgssconfig lumira , KBA , BI-LUM-SRV-BIP , SAP Lumira Server for BI Platform , BI-LUM-DER , Lumira Designer , Problem

Product

SAP Lumira, desktop edition 1.0