SAP Knowledge Base Article - Preview

2415865 - 100% CPU usage and performance is very slow shortly after starting ASE

Symptom

  • There are 4 different ASE servers running on the same machine.
  • 3 of the ASE servers are running with no issues.
  • The configuration is exactly the same as what is running fine on another machine with no issues.
  • The server starts up with no errors.
  • The server does not get any ASE errors once the server is up and all databases are online.
  • The server starts out just fine - sp_who commands return fine.
  • But after no more than 10 minutes, the performance on just an sp_who can take 10 minutes to return.
  • Storage and unix have checked from OS level and they cannot identify any issue from OS - It all looks good.
  • The top command shows the server ramping up to 100% within 10 minutes of the server being up.
  • There are only a couple items running - (Not from users, seem to be automated processes.).

 Engine Busy Utilization        CPU Busy   I/O Busy       Idle
  ------------------------       --------   --------   --------
    Engine 0                       100.0 %      0.0 %     0.0 %
    Engine 1                       100.0 %      0.1 %     0.0 %


Read more...

Environment

SAP Adaptive Server Enterprise (ASE) 15.5

Product

Sybase Adaptive Server Enterprise 15.5

Keywords

cron, job, monitoring , KBA , BC-SYB-ASE , Sybase ASE Database Platform (non Business Suite) , Problem

About this page

This is a preview of a SAP Knowledge Base Article. Click more to access the full version on SAP for Me (Login required).

Search for additional results

Visit SAP Support Portal's SAP Notes and KBA Search.